torsdag 28 oktober 2010

6 dagar i Bangalore

Tiden räcker inte riktigt till till dagliga uppdateringar av bloggen nu när vi har trevligt besök från Sverige.

Vi far runt och försöker visa så mycket vi hinner av Indien. I söndags besökte vi den färgrika fruktmarknaden i byn Vartur, som ligger på vägen mot barnens skola. Otroligt fina grönsaker & fin frukt och det kostar nästan ingenting. Granatäpplen som har säsong nu kostar 10 kr/kg. Väldigt goda så de frossar vi i. På grönsaksmarknaden får man en verklig bild av livet i en indisk by. Mitt framför ögonen höggs huvudet av ett lamm och hönor. Inte så trevligt att se, men skall man äta färskt kött här och inte har någon kyl, vilket är få förunnat i byarna där elförsörjningen är knaper, så är det att köpa det färskt och tillaga samma dag.

Det finns ett bildspel i högermarginalen från besöket på fruktmarknaden. Det är Nora som står för fotograferingen.

Det har förstås också blivit några vändor till poolen. Alfred och jag har blivit betydligt bättre från våra förkylningar, vilket känns skönt inför nattens flygresa till Thailand.

I går var Max & Kajsa med våra barn i skolan och fick en helt ny skolupplevelse, medan vi vuxna (-Patrik) var en heldag på stan för shopping. När vi åkte hem, och på vägen hem skulle hämta upp Patrik på kontoret i stan, sa Geir "och var skall Patrik sitta?" Det skall påpekas att vi då åkte 3 personer + chauffören i en 7 säters bil som var fullproppad av kassar.

I dag är Geir iväg med Patrik för att få en visning av Volvofabriken. Vi har också planer på ett sista-minuten tempelbesök, där man kan göra diverse aktiviteter, innan det är dags att packa ihop oss och lämna Indien ikväll för en vecka i Thailand.

....och så lite bilder från föreställningen













































måndag 25 oktober 2010

Mamma Mia - "Slipping through my fingers"

Skolans uppsättning av Mamma Mia var helt fantastisk. Nora sjöng (länk till YouTube)"Slipping through my fingers" så mina tårar flödade♥

Stödinlägg

Sen sist.

Stor matshopping.
Svensklunch.
Nattlig flygplatshämtning (Nora&Patrik) av familjen T -våra vänner från Sverige.
Massage på Angsana SPA.
Mamma Mia musical på skolan.
Besök på fruktmnarknaden i Vartur by.
Brunch med shopping på Leela.
Läxor.
Havererat batteri på laptopen :(
Förkyld bebis.
Förkyld mamma.

Bilder & en utförligare redogörelse kommer........förhoppningsvis lite senare idag. Om tekniken vill.

onsdag 20 oktober 2010

Invalido

För stackars Åsa blev det inget långt step-pass idag. Efter 10 minuter small det till i vaden vilket troligen är en rejäl muskelbrisning i yttre vadmuskeln. Vi for iväg till vårdcentralen RxDx där det rådde viss förvirring om det skulle vara varmt eller kallt omslag, stödskena eller linda?? Doktorn sa en sak och när sjukgymnasten hade kontaktats sa hon nåt helt annat. Vi var nog nästan lika förvirrade när vi åkte därifrån som när vi kom, men lite piller av olika sort fick hon i alla fall med sig. Om någon känner sig extra duktig på muskelbristningar i yttre vadmuskeln så kunde det vara fint med lite healingtips.

En tårta till min kära vän Lena♥ Varma grattiskramar från Indien


måndag 18 oktober 2010

Samma tanke?

vid
6 veckor &
7 ½ månad

Vikt 8,4 kg & Längd 69 cm

Välsignad man

söndag 17 oktober 2010

Pooja på allt

I 10 dagar har Indien firat Dasara (Dashera, Dussera, Dussehra) med kulmen nu i helgen. Dasara firas på olika sätt beroende på var i Indien man befinner sig och man firar av lite olika anledningar, vilka är väldigt svåra att sätta sig in i som utomstående. Enkelt kan man säga att vissa firar guden Ramas seger över det onda.


Under veckan har det utdelats otaliga ärebetygelser, dyrkanden, sk. Pooja, över människor, fordon, verktyg, maskiner mm. Kassaapparaterna på stora varuhuset Shoppers Stop och sittcykeln på gymet hade heller inte glömts bort, vilket kändes tryggt :)


Vår bil gjordes det Pooja på i torsdags på fabriken där man anordnade stor Puja för alla anställda, vilket var väldigt uppskattat. Patrik kom hem med röd färg i pannan. Det togs massor av kort. Hoppas kunna återkomma till det.
Pooja på bilarna innebär, utöver den heliga ceremonin, att de smyckas med blommor och palmblad. Det tar lite tid och på grund av alla dessa procedurer så var vägarna nästan tomma i går förmiddags när vi åkte till stan. Väldigt ovanligt en lördag. För min del kunde det gärna vara Pooja på bilar lite oftare:)

I dag var det dags att göra Pooja på Patriks Royal Enfield. Patrik beskriver hur det gick till.
Kjell, Thomas & jag åkte med våra Enfields till ett närliggande tempel, Sri Mahaganapati & Sri Prasanna Subramanyaswamy Temple, för Pooja ceremonin. På vägen hjälpte Kumar, Thomas chaufför, oss att köpa blomgirlanger till motorcyklarna samt små limefrukter som skulle köras över som avslutning på ceremonin.

Vi blev anvisade plats på trottoaren utanför templet och fick erlägga Poojaavgift på 51 rs. Därefter startade ceremonin omgående. Prästen började med att markera röd pulverfärg på de blomsmyckade motorcyklarna; skärmar, motorn, hastighetsmätaren.........Sedan vandrade han runt motorcyklarna några varv med en tallrik med eld & rökelser och uttalade välsignelser. När prästen vandrade runt la vi lite dricks på hans rökelsefat och viftade lite av röken på oss. Vi avslutade med att köra över limefrukten. Välsignat & klart.







I trupp på 2 hjul


För några veckor sedan väcktes idén (på en fest) om att göra en variant på cykelmiddag här på Palm Meadows mellan 5 familjer. En Kick board dinner - för vuxna.
I fredags gick då första sparkyckelmiddagen av stapeln och det var en härlig syn med 10 vuxna som susade runt på sina barns sparkcyklar mellan 5 olika hushåll.
Starten gick hos familjen A-O med fördrink & lyxiga välsmakande canapéer. Efter detta intogs förrätten, fantastiskt goda grillade räkspett, på familen B:s härliga terrass. Efter denna anhalt fick vi uppför till familjen E:s hus för en härlig middag med grillad dubbelmarinerad kall oxfilé & potatisgratin. Mätta & lite vingligare tog vi oss sedan nedför (lutar rullvänligt) till familjen F för underbar dessert; Creme Brulé & fruktsallad. Sista kurvan togs sedan till vårt hushåll för kaffe och drinkar. Något matta & förstås väldigt mätta landade sällskapet i soffan medan Patrik efter bästa indiska förmåga tillverkade Irish Coffe, vilket var lättare sagt än gjort när det inte gick att få tag på vettig vispgrädde utan vi fick ta det indiska sustitutet som endast gick att fluffa till ytterst lite.
Alla större barn & Alfred hade tillbringat kvällen hemma hos oss där vår maid Antu höll ett vakande öga. De var väldigt roade när vi kom farande.
Det blev ingen avslutning med dans denna gång, vilket egentligen var planen. Det blir alltså utmaningen till nästa vända att även orka med detta efter några rundor på sparkarna.
Tröttast ben hade troligen Kjell dagen efter, som i brist på sparkcykel lånade sonens trampbil :)

Det hela var verkligen väldigt kul & fantastiskt trevligt. Vi ser förväntansfullt fram emot nästa gång.

torsdag 14 oktober 2010

Alfred♥Alfrida




Katalogen verkar inte vara ute ännu. Lägger upp en länk när den kommer. Det blev inget av den vinröda princessbakelsen pga regn. Synd. Eller kanske inte - för Alfreds skull.

onsdag 13 oktober 2010

Liten & stor bror

Kollar Fimbles
Alfreds lurviga favvosar på Cbeebies.

Bäbisen kollar på TV en liten stund då & då och vilar för då är det enda gången han sitter still en liten stund.

Creating leaders for tomorrow

Skolans slogan.

Jag vet inte om man gör det med orimliga krav?

Det var midterm exams hela förra veckan och nu börjar resultaten trilla in.

Nora fick kommentaren i rött ”You need to write faster to complete Your paper” på sitt English exam.

Hon hann inte alls sista sidan av provet och den gav hela 10 p (1/3 av alla p). När Nora berättade och sa "bli inte arg", tänkte jag Oj då, men när jag såg provet så var det just vad jag blev. Arg, men inte på Nora.

De fick en tät text på två sidor att läsa, en summering av boken ”Three Cups of Tea”,


och därefter skulle 5 analyserande frågor besvaras av typen:

” How is building schools in Pakistan similar to climbing mountain? What did Mortenson learn from his failed attempt to summit K2”?

“What aspects of Mortenson’s personality have made him able to succeed som well in his efforts in Pakistan?”

Därefter skulle hon skriva ett brev på 150-200 ord till en vän där hon rekommenderade boken och varför boken var så bra, eller så gick det bra att skriva en uppsats om en liknande situation man själv hade upplevt. Nora valde brevet.

Och så till sist frågan som förblev obesvarad på grund av tidsbrist:

Discuss the role of the Civil War in Little Woman. Who goes to the war, and who wants to? Why does Alcott (författaren) deliberately put such a big war so far in the background of her story?

Efter frågan kom en hel sida med tomma rader att fylla.

2 sidor läsning, 4 sidor att skriva på knappa 55 minuter.

Jag skrev en syrlig kommentar till Engelskaläraren i Noras diary att hon faktiskt måste betänka att alla inte har engelska som modersmål, att det kan ta lite längre tid att sätta sig in i en text på grund av det (vilket hon borde vara synnerligen bekant med på en internationell skola), och att det var en onödig kommentar att skriva som hon gjorde till Nora. Jag skrev dessutom att hela provet var en alldeles för stor uppgift i förhållande till tid.

Hur gick det då? Ja om man räknar bort de 10 poäng hon helt missade så gick det ganska bra på resterande del med ca 75% rätt. Det kanske läraren kunde ha noterat också.

tisdag 12 oktober 2010

Eftermiddagens gasövning som jag gärna varit utan

Jag står i köket och rensar en fläskfilé. Alfred kör runt i sin bil. Det ringer ilsket på dörren tre gånger i rad. (Vår ringklocka spelar en liten trudelutt så den spelar alltså tre gånger, trots att det sitter en illrosa lapp ovanpå ringklockan att man inte skall använda den för att bäbisen sover. Just det - han sover alltid för jag orkar inte springa ut med lappen när han sover......). Det är gasmannen som kommer. Han skall byta gasslang inne och ute+vår regulator på utsidan. Snabbt ur med alla kastruller i skåpet under spisen och så ber han om en kniv. De har aldrig med sig några verktyg de där hantverkarna. Han kapar gasslangen snabbt och undrar s e d a n om gasen är avstängd på utsidan? NEJ såklart inte. Köket fylls av gaslukt och jag måste snabbt som ögat leta fram nycklarna till det låsta gashuset på utsidan, låta Alfred sitta kvar i bilen i hallen - i den förfärliga gaslukten (panik!) och rusa ut i trädgården (där jag aldrig vill vara pga ormpanik), krångla upp låset och skruva av gasen. Hör hur Alfred gastar där inne. Gasmannen sitter och kniper om slangen bäst han kan. Stolpskottet. Tänk om de kunde göra nåt i rätt ordning. In och rädda upp Alfred på övervåningen.

Nu viner alla fläktar & badrumsfläktar och jag har haft öppet under uppsikt.

Jag hade huvudvärk innan och jag kan lova att den inte blev bättre efter det här.

Renoveringen fortsätter

Ansiktet fick rengöring & skön massage idag på Cocoon SPA. Tror tom jag somnade en stund. Åsa (som låg på en bänk bredvid) och hörde tunga andetag sa att det gjorde jag definitivt. Det var första ansiktsbehandlingen här i Indien, men inte den sista. Förstår inte varför jag inte gjort det förut? Kostnad 1300 rs (ca SEK 200 för 1 h).

Nu är jag helt mosig och känner hur huvudvärken ligger på lur. Det kan jag stå ut med när det nu har lösts upp en massa spänningar i nacke, axlar, panna och ansikte.

söndag 10 oktober 2010

Mycket att se fram emot i höst

23 Oktober är det äntligen dags för Mamma Mia musicalen på Indus. Samma morgon anländer vännerna i familjen T från Sverige för att hälsa på oss här i Indien under en vecka. Tillsammans åker vi sedan till
Koh Chang i Thailand för en veckas badsemester under höstlovet:) 19-22 November blir det ett efterlängtat besök hos familjen Å i Singapore :)
18 December flyger mamma & barn till Sverige för 3 härliga vinter (hoppas)veckor. Patrik kommer efter över jul & nyår. Här har vi också lyckats klämma in en veckas skidsemester i Trysil tillsammans med syster, svåger & kusinerna. Härligt!

Ingen hemma

Stängd skomakarlåda

När det är öppet så ser det dubbelt så stort ut för det fälls ut väggar & luckor där det hänger skor för lagning, försäljning (!) och verktyg. Det verkar vara en bra andrahandsmarknad på lagade skor. Stod en gång bredvid ett skoskjul och överhörde en skoförhandling och det rörde sig om 100-150 rs (SEK ca 15-25 kr) för ett par tillfixade skinnskor. Prisvärd recycling för de som vill gå i ett par skinnskor som någon annan slitit på barfora. Sockar är underskattade i det här landet.

torsdag 7 oktober 2010

Billigt att fixa till skor

Patrik har haft tre par skor hos skomakaren, som har sin lilla verkstad i ett plåtskjul på ca 2x2 m, för följande åtgärder

Par 1: Klä invändigt baktill med nytt skinn och sy till trasig hälkappa, puts = 80 rs

Par 2: Gummisula & gummiklack = 80 rs

Par 3: Trasiga klackar som slipades ner och kläddes med nytt gummi, puts = 80 rs

Det hela gick alltså på ca SEK 40 och då var det inklusive material.

Prisvärt kanske man kan säga.

THE complaint

Tänkte ni skulle få läsa det complaint som lämnades in av hundmannen/las ut på nätet i PMs klagoforum - som vi gissar främst följs av klubben för inbördes beundran .



Det gäller att ha följande i åtanke när ni läser.



1. Vår chaufför är ALDRIG otrevlig. Han kan inte vara det.

2. Han har ALDRIG rusat ner bilen från utfarten. Under de 1½ år jag åkt med honom så har han alltid rullat ner lugnt. Just bara för att det alltid är folk som går på gångbanan.

3. Sprinklarna var inte på den här morgonen och det står i PM stadgar att gående inte skall vistas på vägen utan använda gångvägarna.

4. Hundmannens människosyn säger ju en del om honom och lämnar en hel del övrigt att önska när han skriver " Motivated by his Masters behaviour.." och syftar på förhållande mellan Patrik och Santhosh.

5. Patrik "eldade" inte på Santhosh utan sa bara att han hade rätt, Santhosh fortsatte inte att vräka ur sig otrevligheter, utan var tyst, och han körde inte iväg mot grindarna i hög fart.

Dear MC

Today morning around 7.20, I was walking my dog on Phase-1 main road & noticed an Innova with a yellow number plate (5441) reversing at a dangerous speed from Villa 2 parking. I had to run to safety with my dog and scream at the driver to watch out. But, he claimed he had already seen me in the rear view mirror but his speed didn't suggest so. He instead behaved very rude & used abusive language. I realized the resident is inside the car & requested him to counsel the driver. But to my surprise, he has also started yelling at me stating that I am supposed to be pn the foot path & not on the road. I tried explaning to him that sprinklers were on & there were school going children too on the other side of the foot path but he was in no mood to listen. Motivated by his masters behaviour, the driver continued his rash, dangerous driving towards the gate, of course with more abusive language. Can I request you take appropriate action against both the driver & resident?

tisdag 5 oktober 2010

Badkille

Vet inte om jag är så sugen på det här.....
Inte så varmt som min balja....
Mössa måste man ha det?...... Håller du mig hårt nu då?
Skoj!

JAG har badat. Faktiskt!

Ingen vidare bildkvalité i dag - bara mobilkamera med

måndag 4 oktober 2010

Helgrenovering & febersjukor

Alfred var dålig med feber i torsdags och nu är det min tur att vara lite matt med feber och ont i kroppen. Då är det tacksamt att ha en maid som tar hand om Alfred.


I helgen tog jag tag i det begynnande "förfallet". Patrik sa lite fint & välment i fredags att "det var väl länge sedan du fixade naglarna" och "skall du inte gå och sola lite":) Så det fick bli en liten "renoveringsrunda" med manikyr, pedikyr, hårfärgning & nån timme vid poolen i helgen. Det var första vändan till både nagelsalongen och en solstol vid poolen sedan vi kom tillbaka i början av augusti.

Allt utom pedikyren gick smidigt. Mitt nagellack på tånaglarna torkade aldrig och efter några timmar hade det givetvis smetat av sig och det såg verkligen tråkigt ut. Jag ringde till salongen på klubbhuset och sa att jag tänkte komma tillbaka och göra om. Inga problem. När det var omgjort och klart ville de ha betalt! Jag sa att jag tänker självklart inte betala eftersom jag redan har betalat, men då sa de i kassan att eftersom jag tog en annan färg än den jag hade från början så kostade det (fast jag valde en i samma prisklass). Jag undrade då om de tyckte att jag skulle ha tagit samma GAMLA nagellack som jag visste inte skulle torka, men det fick jag inget bra svar på. De upprepade att det kostade eftersom jag valt en annan färg och så sa någon att de dessutom hade fått öppna en NY flaska med underlagslack. Det hade jag ju inte ens bett om (fast det var smart tänkt av dem) och det är ju verkligen deras sak att hålla sig med fräscha produkter.

Efter en stunds argumentation så gick jag - utan att betala. Jag undrar hur de tänker ibland. Det finns ingen logik. Nu förstår jag ju att de i kassan inte bestämmer hur det skall vara, men de som bestämmer kan inte heller tänka logiskt och då måste de stackarna i kassan sitta där och försvara helt kassa regler & rutiner. Det är säkert någon där som får en utskällning för att jag inte betalade. Tyvärr.