söndag 20 november 2011

Skilda nyhetsvärldar

Ibland när jag sitter och läser morgontidningen så funderar jag och förvånas (med mina västerländska erfarenheter & värderingar) över vissa artiklars nyhetsvärde.

Det kan stå om turerna i en enskild skilsmässoförhandling med alla detaljer, om föräldrar som polisanmält sin son eller dotter för att de valt att leva som sambo med sin respektive eller resultat från skolornas exam, där man lyfter fram elever med namn och bild som har nått höga resultat och listar elever med namn från bäst till sämst. Något som känns näst intill otänkbart att publicera i massmedia i Sverige (om det nu inte handlar om  kändisar, då tidningarna verkar anse det mesta som tillåtet).

Om en indier skulle läsa dagens GP skulle han/hon nog också fundera över nyhetsvärdet i artikeln om en ungdom som filmats & polisanmälts, då han åkte med en spårvagn hängandes utanför vagnen. DET förekommer 1000tals gånger om dagen här. Ingen skulle skriva en artikel om det i tidningen här, än mindre lyfta på ett enda ögonbryn av förvåning.

Inte ens jag - längre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar