torsdag 6 oktober 2011

Dussehra Puja

I Indien firas nu Dussehra, det godas seger över det onda. En av höstens två stora högtider. Ljusets högtid Diwali firas om 3 veckor.

I samband med Dussehra välsignas föremål, bilar, hus genom en Puja, en offerceremoni till gudarna för att försäkra sig om hälsa och välgång under kommande år. Denna ceremoni utförs ofta av en helig man/präst, men kan även utföras av män och kvinnor som känner till ceremonin och har alla nödvändiga tillbehör. I går smaschade tex vår granne en pumpa på sin uppfart (skall gå på första försöket, men han behövde 3:) & knäckte en cocosnöt mot ett träd. Ingången till affären här på området är smyckad med bananblad och blomblad som är strödda i olika formationer och så ligger det krossade pumpor lite varstans.Vanligt är också att man smyckar sina bilar med blommor och kör över lime. Mer detaljerat finns att läsa i länken ovan.

Den heliga mannen/prästen eldar med rökelse och välsignar föremålet genom att märka med färgade streck och symboler, som Swastika. En i Hinduistisk kultur sedan urminnes tider lyckobringande symbol, men som i vår tid sorgligt nog fått en helt annan innebörd. Vår bil har nu en Swastika på framrutan.

Skolorna har lov och det är 4 dagars långhelg. Palm Meadows töms på expats som passar på att resa inom och utom Indien. Vi känner oss lite ensamma här :( då Patrik tyvärr är på resa (dock med en liten mellanlandning hemma idag så kyl & frys är fyllda med svenska godsaker:) men det lär väl finnas en solstol över vid poolen i helgen i alla fall. Dessutom har jag drabbats av en trist förkylning så jag känner mig ganska mosig.



Finns olika sätt att transportera bananblad:) Det såg ut som denna Ricksha hade öron. Det satt  två män och höll varsin bunt.

Välsignade däck på vår bil.

Vår smyckade bil.

Ganesha som alltid sitter på instrumentbrädan har fått blommor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar