söndag 17 oktober 2010

Pooja på allt

I 10 dagar har Indien firat Dasara (Dashera, Dussera, Dussehra) med kulmen nu i helgen. Dasara firas på olika sätt beroende på var i Indien man befinner sig och man firar av lite olika anledningar, vilka är väldigt svåra att sätta sig in i som utomstående. Enkelt kan man säga att vissa firar guden Ramas seger över det onda.


Under veckan har det utdelats otaliga ärebetygelser, dyrkanden, sk. Pooja, över människor, fordon, verktyg, maskiner mm. Kassaapparaterna på stora varuhuset Shoppers Stop och sittcykeln på gymet hade heller inte glömts bort, vilket kändes tryggt :)


Vår bil gjordes det Pooja på i torsdags på fabriken där man anordnade stor Puja för alla anställda, vilket var väldigt uppskattat. Patrik kom hem med röd färg i pannan. Det togs massor av kort. Hoppas kunna återkomma till det.
Pooja på bilarna innebär, utöver den heliga ceremonin, att de smyckas med blommor och palmblad. Det tar lite tid och på grund av alla dessa procedurer så var vägarna nästan tomma i går förmiddags när vi åkte till stan. Väldigt ovanligt en lördag. För min del kunde det gärna vara Pooja på bilar lite oftare:)

I dag var det dags att göra Pooja på Patriks Royal Enfield. Patrik beskriver hur det gick till.
Kjell, Thomas & jag åkte med våra Enfields till ett närliggande tempel, Sri Mahaganapati & Sri Prasanna Subramanyaswamy Temple, för Pooja ceremonin. På vägen hjälpte Kumar, Thomas chaufför, oss att köpa blomgirlanger till motorcyklarna samt små limefrukter som skulle köras över som avslutning på ceremonin.

Vi blev anvisade plats på trottoaren utanför templet och fick erlägga Poojaavgift på 51 rs. Därefter startade ceremonin omgående. Prästen började med att markera röd pulverfärg på de blomsmyckade motorcyklarna; skärmar, motorn, hastighetsmätaren.........Sedan vandrade han runt motorcyklarna några varv med en tallrik med eld & rökelser och uttalade välsignelser. När prästen vandrade runt la vi lite dricks på hans rökelsefat och viftade lite av röken på oss. Vi avslutade med att köra över limefrukten. Välsignat & klart.







3 kommentarer:

  1. Intressant! Hörde mig för om indiern på Kontoret har hållit på med några underliga färgfläckar eller ritualer, men Klas har inte märkt någonting.

    Nå, nu kan ni känna er trygga med era fordon i alla fall : )

    Kram!

    SvaraRadera
  2. Vad kul att läsa om! Vilken spännande kultur!!

    SvaraRadera
  3. Marianne - Vet inte hur Indier i "exil" utövar sina ritualer. De kanske gör Pooja i hemmet?
    Känns bra att nästan alla kör runt med välsignade fordon nu. Hoppas det hjälper :)
    Kram

    Malin - Det är många underligheter som man inte förstår, men det är kul att få vara med om. Hinduerna är väldigt övertygade om alla dessa ritualers betydelse. Kram

    SvaraRadera