söndag 25 oktober 2009

Bröllopshelg i Mysore

Vår lördag i Mysore började efter lunch med ett besök på Palatset, där kungen för södra indien; Karnataka, Kerala, Tamil Nadu, bodde för många år sedan. Inträde:20 rs för native indians (och då gick man på utseende - pass behövde inte visas precis) och 200 rs för turister/utlänningar! 10 gånger högre pris. Det kan man nog kalla diskriminering. Hur som helst, av ren princip och inte för pengarnas skull, försökte Patrik föra en diskusson med någon ansvarig med argumentet att han arbetar och betalar skatt i Indien (vilket långt ifrån alla natives gör), men det lyckades inte särskilt bra. Government rules! Anledningen till diskussionen var också att på vissa sevärdheter, parker etc. betalar man indisk taxa om man har Residential Permit som vi har, men icke här alltså.

Nåväl 420 rs "fattigare" gick vi för att se insidan av palatset-barfota. Det råder skoförbud och det kostade hela ½ rs per par att lämna in dessa för förvaring. Patrik gjorde sedan en intressant iaktagelse när vi gick tillbaka till parkeringen MED skor, att flertalet av de indiska besökarna lämnade skorna redan i bilen och gick barfota hela vägen till palatset för att spara en LITEN slant. Det är alltså utlänningar med skor på som man tjänar pengarna på.


Palatset var väldigt vackert inuti och känslan av kolonialtiden stor. Palatsturen avslutades med ett besök i palatsets statsstyrda (=fasta lägre priser än på gatan) prylbutik. Därifrån gick vi med en träelefant på dryga 8 kg, snidad ut ett stycke Rose wood. Detta stora fina djur vaktar nu vardagsrummet här hemma.
Efter en misslyckad Cesarsallad på hotellet med en stor röd myra i - skickades omedelbart ut i köket igen utan att tas en enda tugga av- och ett bad i Jacuzzin på hotellrummet,var det dags för bröllopsmottagningen. Kvällens del av bröllopet hölls i en stor vacker konserthall tillhörande ett Ashram (kan förenklat beskrivas som en plats för andlighet, dit troende söker sig för guidning i andlighet och spirituella utbildningar). Till detta Ashram hörde ett stort område med tempel, trädgårdar och boende. Alla andra gäster bodde på detta Ashram, men bruden var lite bekymrad över vad vi skulle tycka om den enkla standarden, så hon bokade in oss på hotell. Tur. Lånade toaletten hos en av Patriks kollegor och jag har sett bättre kan jag lova. Efter ceremonin i konserthallen, vilken mest bestod av en massa olika välsignelser av brud och brudgum, tyger, kokosnötter, ris, blommor mm. mm. var det dags för indisk vegetarisk middag i den del av Ashramet där alla bodde. Maten serverades på bananträdsblad och händerna var de självklara "besticken" för alla utom oss. De indiska gästerna var väldigt flinka att få upp ris och sås till munnen utan varken spilla på sig eller söla på sitt bananblad. Patrik var tapper i sina försök, till motstående bords munterhet, medan jag ganska snabbt gick över till sked. Trots det tror jag mitt bananblad såg värst ut av allas efter måltiden.

I morse var det väckning 06.00 då vi hade fått besked om att befinna oss vid tempet 07.30 (sharp) i indisk etnisk klädsel- sari & Kurta- för vigselceremonin som var satt till 08.00-10.00 am. Svenskar som vi är var vi på plats när vi skulle men det var vi ganska ensamma om. Patrik ringde en av sina kollegor vid 07.45 för att höra var de höll hus "My whife is taking a bath. We will be there in 15 minutes". Snarare 45 minuter senare dök de upp alldeles lagom till att det hela började. Självklart hade de koll på att det var en massa procedurer med välsignelser innan brudparet ens kom in, och att de hade gott om tid. Vi fick i alla fall en trevlig rundvandring i templet av en god vän till Himas familj, så det var värt väntan. Själva bröllopsceremonin tog ca 1½ tim, återigen med en massa välsignelser av brudpar, pengar, ris, blommor, rökelse, eld.................i en aldrig sinande ström. Väldigt svårt att hänga med i alla turer, men roligt att få
vara med om. Efter att avbrott för fotografering med brudpar och gäster fortsatte välsignelserna och då passade vi på att lite diskret lämna templet.

Väl i tempelsvängen åkte vi upp på toppen av en högt berg för att beskåda ett berömt gammalt tempel i Mysore. Där ångrade vi oss ganska snabbt. Inte mycket andlighet syntes till utan mest kommers och myriader av människor; besökare och envisa försäljare. På väg ner till Mysore tog vi vägen om Bull, en enorm tjur karvad ur ett stort stycke berg. Imponerande. Patrik hoppade ur bilen för ett "seriöst" turistiskt fotostopp. Jag nöjde mig med vyn från vägen.


På morgonen 07.00 påväg till bröllopsceremonin blev vi vittne till myndigheternas obarmhärtiga och våldsamma framfart mot fuskbyggare och butiker utan tillstånd. Vi lyckades inte nå vår chaufför på mobilen på morgonen och det hade sin förklaring i att mobilnätet för de centrala delarna av Mysore var avskuret medan polis och kravallpolis, på avstängda gator, raserade alla otillåtna byggnader, skyltar, utbyggnader, trottoarer, trappor mm. i Mysores innerstad. Det såg ut som ett slagfält efteråt.



Bröllopsbilder finns i ett bildspel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar