söndag 7 november 2010

Thailand


Hemma igen i ett vilt Diwalifirande* Indien i ett hus som skakar av smällare & fyrverkerier och ekar av tomhet efter att våra vänner farit hem.

Vi har haft en skön & väldigt trevlig vecka på Koh Chang i Thailand tillsammans, men dessvärre kantad av magsjukor med varierande grad av feber & muskelvärk och så åkte Max dessutom på en ilsken halsinfektion. Detta däckade i lagom takt de flesta av oss under veckan och bara 2 kvällar var vi ute och åt alla tillsammans.

Vädret var lite sisådär de första 3 dagarna . Väldigt blåsigt (storm nattetid) vilket höll i sig hela veckan, stundtals ganska mulet, men som tur var inget regn och dessutom alldeles lagom varmt. Trots blåsten var havet förvånansvärt lugnt och det var inga problem att bada. Från måndag eftermiddag hade vi det riktigt fint och soligt och efter det så tillbringades resten av dagarna, fram till avfärd fredag vid lunchtid, i en solstol för de som var friska.

Solstolar ja...........I sann charteranda var det även här solstolsrace i tidiga morgontimmarna. På hotellet fanns mest svenskar, övriga nordbor, tyskar & ryssar och i dessa kulturer veckar det vara norm att smyga ut med sin handduk klockan 6 på morgonen och boka sin plats. Spela roll om man skall på utflykt halva dagen. Det är ju fint att ha en plats när man kommer hem....eller?

Något "tröga" och ovilliga att delta i detta försökte vi tappert till en början att klara oss ändå, men till slut måste även vi kapitulera, ställa klockan och jaga solstolar i tidig morgontimme. Dagen-efter-matta av spysjukor och inte minst för att slippa ha Alfred ätandes blöt sand på stranden behövdes helt enkelt solstolar. Ett av hotellets poolområde var avstängt under veckan, vilket givetvis ökade pressen.

Någon snorkeltur eller båttur till exotiska öar blev det dessvärre inte under veckan, men turligt nog valde vi att åka på trekking & bad med elefanter på söndag innan vi gick ner för räkning.

Det var en fantastisk upplevelse att sitta på ryggen på en 3 ton stor elefant som badade. Även Alfred fick vara med på elefantryggen i vattnet, men jag måste säga att det kändes lite nervöst med 8 kg Alfred & 3 ton elefant tillsammans. Max & Erik red "barbacka" tillbaka till campen på en av elefanterna. Efter badet var vi på en timmas trekking på elefantryggen i den fantastiska regnskogen. Alfred somnade ganska snabbt, utmattad efter badupplevelsen, i famnen på Patrik i det rytmiska gungandet. Förutom att jag då och då funderade över om det kunde falla ner några gröna trädormar eller så, så var det en väldigt vilsam tur.

Barnen fick turas om att rida på huvudet på "sina" elefanter och Erik snappade snabbt upp kommandon och styrde sin elefant med dessa och så knackade han på elefantens huvud så som han såg att elefantföraren hade gjort:) Lydiga & lugna djur, som förmodligen inte behövde styras alls utan nog hittade den vägen i sömnen......Fast rätt som det var fick någon elefant för sig att fälla ett litet träd och äta lite och då kunde det bli lite häftiga rörelser.

Delar av Koh Chang var kanske inte riktigt så exotiska som jag hade väntat mig och det känns definitivt inte speciellt exotiskt när thailändare på gatan börjar prata svenska med en, eller i alla fall försöker och det dessutom är landsmän vart man än vänder sig. Detta hindrar dock inte att man in emellan kan få med sig en och annan exotisk upplevelse. Max sa en dag "Pappa fick massage på pissoaren i går!" ???? Gapskratt. Det visade sig att även Patrik fått ta del av denna tjänst.

P berättade att när han kom in på herrtoaletten la han märke till några thailändare som stod och vek handdukar, men tänkte inte så mycket mer på det, utan ställde sig tillrätta för att kissa. Han stod visst lite ostabilt uppe på en liten kant. Smack! så fick han, helt oförberedd, en varm handduk slängd på nacken och en thailändsk kille började frenetiskt banka P på ryggen så att han höll på att tappa balansen och trilla i pissoaren. Efter intensiv nack och ryggmassage bad han P att slappna av och så knäcktes nacken på båda håll. P, som var ganska överrumplad, hade inte helt lätt att slappna av och när thailändaren försökte lyfta upp honom i benet så gav han upp. Geir, som är större än P sa att de hur enkelt som helst hade kunnat lyfta upp honom.

Lite indisk byråkrati som kan ge en lättare känsla av panik gavs också på resan. Familjen T hade double entry tourist visa för att kunna komma in i Indien två gånger; första ankomst & så för ankomst från Thailand. När vi skulle åka till Thailand förra fredagen fastnade de först i utresekontrollen, där man sa att de inte kunde komma tillbaka till Indien om en vecka, utan först om 2 månader, trots att de hade visa för det. Det visade sig snabbt att ingen hade nån vidare koll på vad de pratade om för en passtjänsteman satte sig och Googlade på vilka regler som gällde! Efter en stunds diskussioner och försäkran om att man bara skulle vistas i Indien, på flygplatsen, några timmar efter nästa ankomst till Indien, så släpptes de i alla fall iväg. En stark misstanke infann sig om att det kunde bli något strul på återresan. Visst. I passkontrollen för att komma tillbaka in i Indien efterlyste man ett papper som skulle vara ifyllt av familjen T innan utresa, eller möjligen redan vid visumansökan, men som ingen nämnt tidigare och vid utresekontrollen hade man ju ingen koll...... De släpptes i alla fall igenom passkontrollen efter en stunds velande. Bagage hämtades ut bara för att strax checkas in för hemresa igen. Återigen efterlystes PAPPRET som ingen pratat om tidigare. Nya dislussioner nu för att kunna åka ut - även om de inte skulle komma tillbaka. Att de bara orkar.

I kväll reser P på blixtvisit till Sverige. Några dagar återstår av lovet och sedan är det vardag och blogg-vardag igen. Det känns också ganska bra.

Och så Alfredbäbisens vecka. Han har fyllt 8 månader, fått en framtand under lite vånda, slutat morra och lärt sig säga ma-ma så det säger han numer hela tiden. Väldigt praktiskt.

Bilder från Thailand kommer i ett album vid sidan om.

*Diwali är en stor hinduisk religiös ljusfest som firas till minne av guden Ramas återvändande efter 14 år i exil tillsammans med sin hustru Sita. Motsvarar nyår. Diwalifirandet pågår under 5 dagar under nymånedagen i den hinduiska månaden kartika. Högtiden infaller i slutet av oktober eller början av november och är en av hinduismens största och viktigaste högtider.



1 kommentar:

  1. Roligt att höra att ni hade det bra i Thaland, smärre sjukdomar till trots. Elefantturerna låter helt fantastiska, vi fick bara sitta i soffan på ryggen. Jag hade gärna klättrat upp via snabeln. Om Alfred redan kan säga mamma så kan det väl inte vara svårt att också kunna säga farmor. Du kan väl öva med honom. Förstår på Erica att Patrik inte har tid att träffa någon medan han är i Sverige. Han kanske har tid att titta förbi i all hast?

    SvaraRadera