tisdag 2 juni 2009

Äktenskapsmäkleri

För några veckor sedan frågade jag vår chaufför Santosh om han har någon flickvän. Nej, det hade han inte, "but I would like to, mam, maybe I get married next year"!? Hur hänger det ihop? Han såg verkligen lite generad ut, så jag utvecklade inte diskussionen ytterligare. I fredags frågade jag om han skulle hitta på något trevligt på sin lediga lördag. Han skulle till fastern och diskutera bröllopsplaner. Nåt på gång alltså. Nyfiken, som jag är, var jag ju tvungen att fråga honom idag hur det hade gått och han berättade att han hade fått tala om vilka egenskaper han önskar hos sin brud; färgad, vit, lång, kort, smal, tjock, ålder, religion (Santosh är kristen men fastern är själv Hindu och gift med en kristen, så det var tydligen OK med blandäktenskap, vilket det inte är i alla familjer). Fastern gör så en sammanställning om Santosh (med helkroppsfoto) och hans önskemål och överlämnar det hela i händerna på en välbetald äktenskapsmäklare. Ungefär som en husmäklare? frågade jag; bilder, fakta och visning, och då skrattade han och sa att så är det. Firman matchar med tillgängliga brudar, Santosh får några förslag att välja på och sedan är det klart - eller i alla fall nästan, för enligt Santosh får även blivande bruden lite att säga till om (undrar det?) Sedan startar hemlig dating (som alla vet om) och mobilsamtal under en tid. Jag frågade vad som händer om han (eller hon) upptäcker att de inte står ut med varandra och han sa att man kan bryta, men att det måste ske innan förlovning - sen är det kört. När vi åkte hem från stan idag ringde fastern - hon ringer OFTA - och ville veta hans födelsedatum och år för det är viktigt med vilket stjärntecken han är född i. Lite trött på fastern är han nog för han sa att han kör bil nu åt sin madam, så det får vänta till senare. Fortsättning följer..............

I Times of India på söndagarna är det minst tre sidor giftemålsannonser. Här hoppar man över kontaktannons-stadiet och går direkt på giftemål. Under rubriken matrimonials for the better half of your life kan man läsa om wanted brides och wanted grooms. Underrubriker sorterar in annonserna i olika kast, härkomst och religioner. Doktorer, ingenjörer och Indier med grönt kort i USA har egna underrubriker för de är särskilt eftertraktade. Inte så många av dem dock för de går väl åt omgående. En annons från söndag 17 maj löd:
"Leading Industrialist family of Dehli seeks alliance for their extremely beautiful daughter 23+, 5´2½" very fair, immensively talanted and familyoriented having perfect blend of modern and traditional values, 10+2 from convent school, BBA and M.Sc from LSE (UK) daughter of a renowed entrepeneur invites proposals from well educated smart enterprising boy from a cultured and high profileindustrialist or Business family of Delhi and Mumbai." Hur svårt kan det vara med den meritlistan? - eller möjligen kommer inget att duga. Inget för Santosh dock. Nora sa att om han träffar en tjej, så måste han ta hit henne, så att vi får se så att hon är snäll och gullig. Han lovade det. Sure.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar