tisdag 2 juni 2009

Elände & Hemskheter

Jag brukar läsa tidningen till frukost, men det måste jag nog snart sluta med för det står ofta om hemska olyckor som har hänt små barn, ofta pga myndigheternas försumlighet. Denna vecka har man kunnat läsa om:

8 årig flicka lekte i en park nära sitt hem, trampade på en strömförande ledning som låg gömd i gräset och dog omgående. Elledningen hade kopplats bort från en trasig vattenpump flera dagar tidigare, men "någon" hade glömt att slå av strömmen.

1,5 årig flicka som var med om en olycka där benen kördes över med ett lastbilshjul. Flickan överlevde, men till vilket liv? Hon behöver snabb operation och pengar saknas till operation och vård. (Insamling påbörjades omgående via tidningen).

5 årig pojke trillade ner i ett dräneringsdike och sveptes iväg med de enorma vattenkrafterna. Vet inte om han har hittats ännu. Detta hände i söndags då Bangalore drabbades av ett rejält monsunregn. Då fylls alla dräneringsdiken - ser ut som öppna tunnlar - och det är dessutom så otroligt mycket vatten på gatorna att man inte ser var gatan tar slut och diket börjar. Myndigheterna här hävdar att inga fel har begåtts och att man inte har möjlighet att täcka alla dräneringstunnlar. Man täcker de dräneringstunnlar som ligger nära bostadsområden. Vilka som inte är täckta får man själv ha koll på i sitt närområde.

Förutom elände med barn kunde man idag läsa om hustrur och blivande brudar som bränns till döds i landet varje år. Mer än 8000 kvinnor bränns till döds på grund av att flickans familj inte kan betala den utlovade hemgiftssumman. Blivande brudgummens släktingar letar upp flickan och bränner henne till döds om hennes familj inte betalar. Supreme Court har nu yttrat sig med anledning av ett sådant fall och menar att dödsstraff är det enda sättet att få slut på dessa barbariska handlingar. Vidare kan man läsa om att det i Indien 2007 fanns rapporter på nästan 76 000 fall av grymhet, misshandel, dödsmisshandel inom äktenskapet tex. på grund av att kvinnor anklagar sina män för otrohet. Många gånger (om dagen) är jag tacksam för vårt ursprung från ett land med sunda grundläggande värderingar (även om det givetvis finns elände & hemskheter även i Sverige så går det inte att jämföra).

1 kommentar:

  1. Hej! Nä nu får du börja läsa GP på nätet ett tag och då enbart seriesidan!/Kram Lena

    SvaraRadera