tisdag 29 september 2009

Dasara festligheter

I söndags förmiddag kom grannflickan tvärs över gatan och ringde på och bjöd in Nora och mig till dem på kvällen mellan 18-20. Jag förstod så mycket som att det hade något att göra med Dasara festligeterna som har pågått nu i Indien i 10 dagar.

Strax efter 18 gick vi över till dem, utrustade med ett paket servetter från IKEA, som var det enda jag hade hemma från Sverige att ge bort. Vet inte ens om man egentligen har något med sig här när man går bort, men det var ju första visiten, så det kändes rätt, även om det kanske blev lite futtigt.

Vi träffade grannkvinnan, hennes döttrar och svärmodern i huset och de var väldigt trevliga och gästvänliga. Männen höll sig för sig själva och tittade på cricket. Det kändes lite underligt att de inte ens kom in och hälsade, fast de gick förbi i hallen ett par gånger, alldeles intill vardagsrummet.

Vardagsrummet var dekorerat med en sorts stor trappa med massa indiska dockor, ljus och gudssymboler. Vi blev bjudna på lite mat; gult ris med nötter - smakade gott - och även någon röra som såg ut som polenta och som var OERHÖRT SÖT och kryddad med kardemumma och mandel. Jag fick med stor nöd i mig några skedar av denna rätt. Det var som att äta socker direkt ur ett strösockerpaket, eller möjligen ännu sötare. Diskret satte jag tallriken på bordet när grannen var ute i köket.

Ett par väninnor till grannen var också där och de var verkligen trevliga. Roligt att träffa lite "indiskor". Det visade sig att de tre kvinnorna alla var födda i Indien, men hade varit utflyttade under flera år. Grannfamiljen bor egentligen i USA och är här på kontrakt sedan 4 år och en av kvinnorna hade bott i Kenya i 17 år, men nu återvänt hit med sin kenyanska man och startat företag. Vet inte om de från USA räknar sig som amerikaner eller indier. Vågar inte fråga. Alla amerikansk-indiska barn i skolan säger att de är amerikaner även om föräldrarna är indier. Erik kallar numer infödda amerikaner, med amerikanska föräldrar, för amerikan-amerikaner för att hålla isär begreppen.

Efter ett par timmar tackade vi för oss efter att ha bytt lite användbara telefonnummer till skräddare odyl.,fått en röd prick i pannan och varsin påse med lite godsaker. Jag lovade att bjuda över dem till jul, då vårt hus är dekorerat i julskrud. Får försöka tillverka lite glögg och bjuda dem på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar