onsdag 14 september 2011

Verkligheten överträffade filmen!

 
Ja, inte så att vi faktiskt red kamel i Dior och Valentino utan att vi, till skillnad från dem faktiskt VAR I ABU DHABI. Och vem vill rida kamel när man kan åka LEXUS, LX470, 4 WD, V8  lodrätt upp på en brant sanddyna och därefter lodrätt ner igen efter en vådlig vändning på sanddynans skarpa kant. Med urluftade däck for vi upp och ner på sanddynorna i solnedgången och många gånger kändes det som att vi skulle välta runt. Denna naturliga berg-och-dal-bana måste vara häftigare än all räls i världen.

Turen över sanddynorna slutade med en middag i öknen under stjärnorna där det bjöds inhemsk, mycket god mat och magdans med en magdanserska som verkligen fick sin inte helt slimmade mage att dansa för sig själv. Det är säkert så det verkligen skall vara.

På hemfärden på den 5- filiga motorvägen var jag dock tvungen att ilskna till lite när vår 'shejk'  framförde sitt ökenfordon i 130 km/h utan att hålla i ratten, vilt gestikulerande och samtalande med mannen i passagerarsätet. Dessutom tittade han hela tiden på mannen han pratade med och inte på vägen. 'Not to worry, not to worry' var svaret på det, men han släppte inte ratten igen och det blev bättre när han väl släppt av mannen han pratade med.

Som klubbade somnade vi sedan hyfsat tidigt för att vara redo för en intensiv lördag. (Vi hade sovit en stund på morgonen också då Maria lyckades övertala hotellet att checka in oss tidigt. Det var sannolikt nödvändigt för att vi inte skulle somna där under stjärnorna.)

Lördagen startade vi direkt efter frukost med ett besök på den fantastiska moskén The Sheikh Zayed Grand Mosque där man samtidigt kan husera 40 000 bedjande muslimer. Våra bestyr med långärmat och långbent var helt i onödan då alla kvinnor fick ikläda sig den svarta traditionella långa fotsida 'klänningen' (som förstås har ett namn som jag inte vet) och svart sjal. Dessa plagg lånades ut gratis, och hängde tvättade på rad. Bara att trä på sig. Det var dessutom gratis att besöka moskén och gå på den guidade timslånga turen i moskén. Vilken service.

Moskén har 82 domer (kupoler), världens största ljuskrona, världens största handknutna matta (i ett stycke) och en hel rad andra häpnadsväckande detaljer som presenterades under rundvandringen. Den intresserade kan klicka på länken ovan där all info står.

I 43 graders fuktig värme blir man minst sagt lite svettig i den svarta klädnaden. Det var en speciell upplevelse att bära den och ger verkligen en inblick i hur det måste vara att alltid vandra omkring klädd på detta sätt i offentligheten. Vad man kan förstå, när man ser butiksutbudet av dessa 'klänningar' är att de på intet sätt innebär en enkel klädsel, och att det måste finnas en hel del mode inblandat. Vi såg en med mönster i Swarowski kristall  i ett skyltfönster.

Skyltfönster och butiker var nästa anhalt och i rask takt (Maria höll tempot uppe:) avverkade vi Marina Mall och Abu Dhabi Mall och lyckades åstadkomma ett inte obetydligt antal shoppingkassar.

Lördagkvällens middag intogs på 7 stjärniga fantastiska hotellet Emirates Palace. Vi valde en Libanesisk restaurang, som hade mycket god mat, men tyvärr var ganska glesbefolkad. Det, å andra sidan, gav oss mycket god service med egna påpassliga, alerta kypare som cirkulerade runt bordet.

Vi avslutade kvällen på nattklubben på vårt eget hotell. Nattklubben fann vi av en slump. Vi hade tänkt oss en tur till roterande restaurangen på toppen för en drink, då vi upptäckte nattklubben när hissen stannade på 4:e våningen påväg upp. Vi stötte ihop med en svensk pilot och en svensk flygvärdinna och  det är ingen överdrift att säga att det var vi, tillsammans med dem, som höll igång dansgolvet trots eländigt dålig teknomusik.  

Vi mådde som vi förtjänade på söndag morgon! Åsa, stackarn, som var tvungen att besöka Svenska Ambassaden kl. 08 på söndag morgon (vardag i arabvärlden) då hennes redan stukade pass fick sig en hård behandlig vid ankomsten till Abu Dhabi och föll isär, fick släpa sig upp och iväg medan Maria & jag sov vidare.

Efter en seg förmiddag med lång frukost (Åsa återvände till slut) tog vi en snabbtur till Guldsouken som inte alls var någon traditionell souk utan ett tråkigt köpcentra som vi snabbt lämnade för att ta en  taxi ut till relativt nyinvigda Yas Island med Ferrari World (enorm inomhusnöjespark), Abu Dhabis Formel 1 bana och IKEA bl a. På IKEA åt vi sen lunch och handlade lite godsaker som salta sillar, Singoalla och påsklämmor (till Patrik som alltid letar efter sådana i vårt kök).

Nattflyget hem var segt och utan sömn för min del. De släckte inte ner och vi hade en irriterande indier med gäll röst som höll oss vakna; som Maria konstaterade  'precis som kanariefåglar'.

Vi kunde inte ha haft det bättre. En helt underbart rolig helg med många sköna skratt. Tack mina kära fina vänner♥










Olika frisyr
Kamel-titt-stopp
I väntan på maten


The Grand Mosque



Maria powernappar 2 sekunder på Ferrari World:)

IKEA på Arabiska
 Shejkerna som styr UAE var också på IKEA!
                           

4 kommentarer:

  1. Vi hade verkligen en toppenhelg!!!
    Åsa

    SvaraRadera
  2. WOW vilket äventyr och Lena du passar verkligen i den svarta arabiska dressen!!!!!Kram till er allihopa Ulle

    SvaraRadera
  3. Ja, vilken helg!!!...först idag som jag är på banan igen tror jag... Men såå trist var väl inte souken:) ? De stora hårklämmorna var ju rätt så roliga:)?
    KRAM
    M

    SvaraRadera
  4. Åsa & Maria - Toppen var ordet! Just det ja, hårklämmorna var ju riktigt kul. Nästan bästa gapflabbet där ju:) Kram på er

    Ulle - Ja det tycker Åsa också - att jag passar i den arabiska dressen....Hmmmmm.....Skall jag ta det som en komplimang eller är det ett tecken på dålig klädstil i vanliga fall? :)) Kram till er

    SvaraRadera