fredag 7 augusti 2009

Svininfluensa-panik i storformat

Första dödsfallet är rapporterat. Flicka 14 år som bollats mellan olika sjukvårdsinrättningar, olika diagnoser och felaktig behandling. Nu börjar paniken stegras i Indien och på flygplatsen screenas alla inkommande passagerare sedan ett bra tag tillbaka. Givetvis så fyller man i ett papper på flyget (man älskar alla former av dokument i Indien, ju fler desto bättre) som sedan "granskas" av läkare med munskydd och stämplas (älskas också) i samband med passkontrollen. Dessförinnan har tempen tagits på alla passagerare. Denna gång tack och lov med en distanstermometer som sattes framför pannan. När Patrik åkte från Sverige till Indien i juni trycktes en otvättad örontermometer utan förvaning in i örat på honom. Man torkade endast av termometern med en tuss torr bomull mellan varje passagerare. Superäckligt.

Även i skolan skall alla elever screenas i början av nästa vecka.

Och så kan man läsa sig till lite råd i vanlig ordning i Times of India när det gäller vård i hemmet:
1. Det suspekta fallet skall isoleras i ett rum med absolut minimal kontakt med andra.
(Inte helt lätt om det handlar om ett sjukt barn)
2. Ansiktsmask skall användas, speciellt vid konversation med andra familjemedlemmar.
3. Alla familjemedlemmar skall tvätta händerna med alkoholbaserad gel vid regelbundna intervaller.
4. Huset och speciellt karantänrummet skall städas med stark desinfektion regelbundet.
5. Husdjur skall hållas från den sjuka personen.
6. Mat, dryck skall inte delas med det suspekta fallet. Andra skall hålla ett säkerhetsavstånd på 6 ft från det suspekta fallet när man pratar med dem och täcka över sin näsa och mun.

I Indien verkar man inte van vid någon årlig influensa och vanliga förkylningar med lite snuva, hosta och halsont verkar inte längre existera. Allt befaras vara svininfluensa och man skall helst söka läkare vid enbart rinnande näsa för ett test. Perfekt ställe att sprida smittor på en läkarmottagning. Årlig influensa har vår chaufför aldrig hört talas om, så man kan anta att det är därför detta tar så stora proportioner. Visst är det oroande men vi kan ju inte isolera oss inne i 11 månader. Ett dödsfall på 1,3 miljarder är ju trots allt pyttelite och i proportion till alla som dör i trafiken årligen i Indien så är vi i betydligt större fara bara vi sätter oss i bilen för att åka till SPAR och handla mat.
Vaccinet här låter också vänta på sig och kommer inte att börja testas på människor förrän i december.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar