onsdag 16 februari 2011

Om Namah Shivaya

En intensiv dag startade i ett tempel (eller kanske rättare ett sorts nöjesparkstempel). En mycket underlig plats bakom köpcentret Total med ingång till templet från deras parkeringshus. För rs 100 ingår det aktiviteter under tempelturen. Skorna måste tas av vid entrén. De vill helst att man checkar in dem, men vi tryckte ner dem i våra ryggsäckar. Kändes inte så lockande att gå igenom hela parkeringshuset barfota för att checka ut skorna igen (Tack M för den informationen).

Turen började med att man skulle stoppa 108 mynt, präglade med O.N.S (se rubrik) i 108 urnor och samtidigt upprepa mantrat Om Namah Shivaya 108 gånger. Jag kan erkänna att vi fuskade med detta omgående. C och jag delade myntburk och la väl i ungefär hälften var.

Därefter var det dags att knyta välsignelsearmband (dessa delades ut vid entrén) på träd, alternativt trappräcke, och samtidigt önska sig något. Vi tråcklade oss sedan upp för en smal trappa. Med en bäbis på magen i bärsele och en tjock ryggsäck på ryggen var det minst sagt en trång övning och värre skulle det bli. Efter trappan kom smala fiktiva grottgångar med trappor och i mörker. Det ser inte mörkt ut på bilderna men det var nästan svart härinne. På sidorna av grottgångarna var det olika religiösa hinduiska symboler som rörde sig och lät. Kobran passerades med ett stort brysselsteg kan jag säga.

Efter ungefär halva vägen nådde vi isen som skulle vidröras för välsignelse. Man stod då även barfota på ett isigt och halt golv. Alfred verkar ha förträngt den bistra vintern i Sverige och såg lätt chockad ut när han rörde isen. Efter en hal trappa och ytterligare mörka smågångar kom vi äntligen ut. Ett Indiskt Gasten var avklarat.

Efter denna tur behövde vi nog en välsignelse till för utanför "grottan" stod en helig man och utförde Pooja. Vi lämnade våra påsar med bananer, kokosnöt och annan växtlighet som vi köpt vid ingången och fick sedan hälla mjölk på en helig sten medan samma mantra som tidigare skulle upprepas. Den heliga mannen hade lite bestyr med C innan han tyckte att hon fick till ordföljden rätt :)

Efter ytterligare en trång gång, kastade guldmynt, eldade pinnar och ett varv med rökelse var vi färdiga med den spännande tempelturen.

Hungriga åkte vi vidare för födelsedagslunch på Hard Rock Café Bengaluru. Yngsta dottern L i familjen A fyllde 10 år i går. Personalen kom med glass med ljus i och sjöng för L. Väldigt lyckat.

Efter lunchen återstod en del "nödvändigt" shoppande för gästerna då detta var sista turen till stan.

Utmattade återvände vi hem vid 18. Precis i tid för att hinna duscha av oss stads- och tempeldammet innan farmor Ulla & Anders anlände från Sverige. Trevligt att ha dem här!

Kvällen avslutades med god födelsedagsmiddag för L.


2 kommentarer:

  1. Sa fina bilder, gissa om vi längtar!!!!!Rasmus pratar om Indien varje dag!Har köpt ett stort bildband med bilder tagna ifran luften över olika delar i Indien.......

    SvaraRadera
  2. Ulle - Det skall bli så roligt att ha er här. Vi måste till detta tempel. Det var verkligen en upplevelse! Kram & hörs snart igen L

    SvaraRadera