onsdag 27 januari 2010

El vecka

Denna veckas tema måste vara elstrul. I söndags när vi rensade förrådet så råkade vi ha sönder två glödlampor med hållare. De sitter så dumt till, och är inte skyddade på något sätt, och med stora kartonger och resväskor som skall flyttas så gick det som det gick.

I måndags ringde jag efter elektrikern och han kom snabbt och monterade nya lamphållare till det rimliga priset av ca 30 kr - inklusive material. Han fick också ut en del av en exploderad glödlampa som satt kvar i en av de sex hållarna i taklampan i köket.

På morgonen hade jag skickat iväg vår chaufför med den andra, sedan länge, trasiga kökslampan för lagning "outside" som de säger här, dvs. i en lampaffär. Ny glödlampshylsa behövdes då det enbart hängde lösa eltrådar i metallhållaren. "Fixad" kom den tillbaka och likaså elektrikern, bara för att upptäcka att hållaren för glödlampan inte satt fast i lampans metallhylsa och trillade genast ner när man vände lampan åt rätt håll. Trådarna var ihopvirade och tejpade och det hela såg högst tvivelaktigt ut. Elektrikern gick igen.

Fick till slut hållaren att sitta fast med skruvar som håller fast ett glas (omöjligt att förklara) så jag ringde efter elektrikern igen. Lampan sattes upp med nya glödlampor i. Dax att tända. Då small det till och blixtrade och en säkring gick. Elektrikern tog ner lampan igen och undersökte länge och efter ett bra tag hittade han en brännskada i en annan av de sex hållarna. Dags att kassera! Till slut blev halva "gamla" hallampan uppsatt i köket i stället. Utan "dekorativa" nät och krakelerat glas. Nu är det bara en glasplatta med tre glödlampor. Enkelt och funktionellt. Åsa, som kom förbi sa "en provisorisk lösning då?" Ja, sa jag "för de kommande två åren". Har inte lust att lägga en rupie på nya lampor till det här huset.

Den permanenta provisoriska lösningen.

Nu är det inte slut med det.

I går gick strömmen och var borta 30 min, vilket är mycket längre än normalt. Backupen går igång efter någon minut när strömmen går i hela området . Elektrikern ringdes hit och han konstaterade att en av husets huvudsäkringar hade gått beroende på att någon säkring (eller likande) till det här huset hade bränt lite (?!) på huvudelstationen. Men byt den då! Nä, då fixade de vår säkring i huset provisoriskt och tänkte tydligen att det skulle räckta med det.

Givetvis fungerade det inte, för i morse så hände samma sak igen och jag fick ringa efter elektrikern igen! Nu var jag ganska ilsken. Det kom snabbt en elektriker och han konstaterade ju också att man måste byta någon elpryl på huvudstationen. Och vem betalar för det då? Det var visst där skon klämde. Det betalningsärendet skickades snabbt vidare till husägarens handyman. Elförsörjningen känns ju ganska fundamental när man hyr hus.

Den vänliga elekrikern bytte nu i alla fall ganska snabbt den brända delen på huvudelstationen, så nu tycks det hela vara löst för den här gången. Pust!

Det mest bekymrande vid strömavbrott är kyl och frys och nu just nu innehåller dessa både leverpastej, Mor Matildas kokta skinka, Kalles Kaviar och Hönökaka, så katastrofen kunde ha blivit ett faktum.

Kan inte låta bli att visa upp några riktigt delikata lampor som vi har i gästrummet, nu när det ändå är eltema.

Vad tycks? Helt i min stil, eller?

5 kommentarer:

  1. Nej, kanske inte riktigt din stil på lamporna Lena ;o)

    Idag äter vi Africana för dig och bebben också. Det kunde varit hos dig med tanke på vilket snöoväder vi har. Kram Katarina

    SvaraRadera
  2. Katarina - Vad avis jag blir. Saknar er! Det får bli sommarafricana hemma hos mig istället för omväxlings skull. Det tror jag Annika gillar bättr:) Kram till africanatjejerna från mig♥

    C-Just min första tanke oxå. HUR kan man välja såna lampor? Helt oförståligt! Kram

    SvaraRadera
  3. Ser ut som flugfångare. Är det gula med klister på??? Förstår att de kommer att sitta i huset i Lindome senare:)Lena R

    SvaraRadera
  4. Lena - Precis. De ser ut som de flugfångare som farmor hade. Påminn mig när jag flyttar hem så jag inte glömmer att knycka dem:) Tänk så fint de skall lysa på dig i oktober! Kramar

    SvaraRadera