torsdag 30 september 2010

Indien håller andan

I dag strax efter kl. 16 Indisk tid väntas domen i ett mycket omdiskuterat markstridsmål.

På 1500-talet rev muslimska härskare ett hinduiskt tempel i staden Ayodhya och byggde en moské i dess ställe. I Hinduisk mytologi är Ayodhya en av de 7 heliga städerna och sägs vara guden Ramas födelseplats.

1949 visar sig Guden Ramas avgudabild inne i moskén, platsen blir föremål för dispyt mellan hinduer och muslimer och man låser grindarna till området.

1950 lämnas ärendet till rätten för första gången och 2002 påbörjas rättegången om ägarskapet. Rätten har haft att ta ställning till om den omdiskuterade platsen verkligen var Guden Ramas födelseplats, om den omdiskuterade byggnaden var en moské, när den byggdes och i så fall av vem, huruvida moskén i så fall byggdes efter att ett tempel rivits, huruvida Guden Ramas avbilder placerats i moskén under natten mellan 22-23 december 1949, om tidsaspekten gör att markstiden kan anses vara preskriberad (till vems fördel?) och hur platsen nu skall betraktas.

Skolorna i hela landet håller stängt i dag. I vår delstat, Karnataka, är skolstängning utlyst i två dagar. Många IT företag och produktionsindustrier stängde efter lunch i dag och myndigheterna befarar oroligheter i hela landet. Beroende vem man pratar med får man olika svar om vem, muslimer eller hinduer, som kommer att reagera mest/värst på ett nederlag om det inte blir någon sorts förlikning.

Nu råder lugn. Vi får se om en timma.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar