måndag 29 mars 2010

4 flugor i en smäll

Idag har hela familjen Woodrow minus Alfred varit hos tandläkaren (fast Alfred var förstås med ).

När vi kom fram till kliniken kändes det lite skumt, då det var en ganska ruffig gata och man kunde inte med sin bästa vilja föreställa sig en fräsch tandläkarklinik där. Men det fanns det. Två ytterst smala trappor upp i en väldigt lila trappuppgång fanns tandläkarkliniken.

Vi blev ganska omgående, hela familjen i trupp, invisade till chefstandläkarens/klinikägarens rum där han själv i tur och ordning gjorde en snabb utvärdering av munstatuset på var och en. Sedan kallades "under"tandläkare in allt eftersom och han instruerade dem vad som skulle göras i varje mun.

Det blev rengöring, putsning och röntgen för oss alla. Jag fick beröm av min tandläkare som sa "You have got a very nice set of teeth". Tackar. Och finare skall de bli. Passade på att göra avtryck för tandblekning. 6000 rs (ca SEK 1000) kostar blekningspaketet med avtryck för silikonskena, utprovning av den samma samt div. blek- och flourgel.

Som vi misstänkte så behövs det någon form av reglering av Noras tänder. Det finns flera tänder som inte har plats att komma upp. Om ett par veckor skall vi tillbaka till kliniken och träffa en tandregleringsexpert. Vi kunde fått komma redan på torsdag, men Nora avböjde då hon inte gärna ville tillbringa sin födelsedagskväll i tandläkarstolen.

Röntgen var förresten mycket mindre smärtsam än hemma med de små avskyvärda vassa brickorna som man skall bita på. Här gick man in i ett rum, la hakan mot en plastplatta och sedan åkte röntgenapparaten ett varv runt huvudet. Detta till det facila priset av 400 rs (ca SEK 75). Slutnotan per person var 1000 rs (ca SEK 175).

3 kommentarer:

  1. Jag skulle också behöva bleka tänderna, men jag vet inte om jag vågar det här. Kan du någonting om det där, vad som är okej och vad som inte är det?

    Såna där röntgenapparater är toppen!

    SvaraRadera
  2. Marianne - Nej jag kan inte direkt något om det. Patrik har gjort det tidigare i Sverige och det verkar vara i stort sett samma här. Man gör en avgjutning och får en skena som är ett avtryck av ens tänder i något som liknar silikon. Tandläkaren skall kunna avgöra vilken typ av blekningsgel man kan använda beroende på hur känsliga tänder man har. Sedan sover man då och då med skenorna i munnen med någon gel i som suger fast skenan vid tänderna.
    Har vänner här som har testat blekning här och de har varit nöjda. Är tandvård och sjukvård bra i Egypten?

    SvaraRadera
  3. Men här hemma har vi digitala röntgenapparater nu. Man ska fortfarande sätta in en platta i munnen men det gör inte alls ont och sedan tar de "foto".

    SvaraRadera