måndag 16 augusti 2010

Update - Svininfluensa

Nu känns det som en repris det här. Samma visa i år igen. Lika många, eller fler, dör men hysterin har uteblivit. Locket på. Påminner man ingen så reagerar ingen.

Mellan perioden 2 augusti-8 augusti konstaterades totalt 942 fall i Indien. Under denna period dog 83 personer till följd av svininfluensan, främst gravida och äldre.

Värts drabbade stater:
Maharashtra - 400 fall, 51 döda
Karnataka (vår delstat) - 200 fall, 12 döda
Andhra - 105 fall, 6 döda
Dehli - 105 fall, inga dödsfall

Sedan står följande, närmast skrattretade inslag i artikeln:

"...the actions of health authorities in India, in terms of vigilance (vaksamhet, försiktighet), quick detection and treatment and recommended vaccination, provide a model of how other countries may need to respond in the immediate post-pandemic period" .

Ingenting har gått snabbt när det gäller svininfluensan i det här landet. Första vaccindoserna var färdiga sen vår-10 och gavs då till personal inom hälsovården. Dessutom så var man tvungen att ha ALLA symtom på influensa, särskilt rinnsnuva, för att de skulle gå med på att testa/behandla överhuvudtaget. Familjen Å var, förra året vid den här tiden, jättesjuka i ett par veckor i hög feber och hosta innan man till slut gick med på att testa och behandla det uppenbara. Dessutom så var ju Indier, om ni minns, väldigt speciella så att köpa in internationellt vaccin var ju inte att tänka på.

Skönt att vi blev vaccinerade hemma i sommar (dock inte Alfred, men han skall utsättas så lite som möjligt för stora folksamlingar - mycket smittor i omlopp såhär i monsuntider). Passar på att sända en tacksam tanke till kära C och I-B som ordnade med barnens vaccinationer ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar