onsdag 4 november 2009

Före eller efter - kan ha stor betydelse

I måndags åkte jag och Mia in till stan och vi konstaterade då att vägen vi åkte på var nyasfalterad och välstädad. Tom trottoarerna hade fått vita kanter och var för tillfället hela. Det gick också ovanligt smidigt i trafiken. Strax därefter upplyste vår chaufför S oss om att en viktig minister var på gång bakom oss någonstans, vilket givetvis var förklaringen till uppryckningen och smidigheten. Har varit med om det en gång tidigare att ha turen att hamna strax före en ministerkaravan. Det är supersmidigt. Alla korsande vägar stängs av och alla röda ljus blir gröna så det är bara att blåsa på. Efter ett tag svängde den snygga vägen åt höger, medan vi skulle rakt fram och brutalt snabbt var vi då tillbaka i den indiska trafikverkligheten med hålor, stoppljus, trängsel och trasiga trottoarer.

En stackars 32-årig man, akut sjuk i terminal njursjukdom med komplikationer hade, enligt dagens tidning, inte en lika lyckad trafikfärd i Premiärministers spår, då han igår hamnde i det kaos som följer av alla säkerhetsavspärrningar. Denna färd slutade istället med hans död.

Svårt sjuk skulle mannen flyttas mellan två sjukhus, av någon anledning utan ambulans, och färden till nya sjukhusets huvudentré tog två timmar. Där stoppas bilen och blev omdirigerad till en annan ingång drygt 1 km bort och ytterligare tid gick förlorad. Väl framme vid hjärtavdelningen stoppades man ytterligare i 10 minuter av säkerhetsskäl, då ministern och hans följe just anlänt. När bilen nådde akutmottagningen var patienten död.

Premiärministerns kontor sände i efterhand ut en ursäkt och beklagade dödsfallet, medan sjukhuset förnekade att de hade haft någon stängning.

2 kommentarer:

  1. Så där är det här också. Mycket smidigt när man har tur, men tragiskt när det är någon som verkligen behöver fram snabbt.

    Du skulle sett när Obama var här. Halva stan var stängd och de som bodde vid kortegevägen fick inte ens kika ut ur sina fönster när de susade förbi. Affärerna fick hålla stängt ända till kvällen när han hade åkt igen, i de områden han skulle åka förbi.

    SvaraRadera
  2. Reinfeldt var i Dehli förra veckan, men det har man inte hört så mycket om. Undrar hur mycket röra hans specialeskort orsakade?

    SvaraRadera