torsdag 22 april 2010

Chennai

I går var det dags att flyga till Chennai och fixa Alfreds passansökan på Svenska konsulatet. 6.45 åkte vi iväg till flygplatsen.
Godkänd för flygningen! Vi fick ta med oss bilstolen till det var dags att kliva på flyget och sedan återlämnades den så snart vi klivit av. Mycket smidigt.

Det gick superbra med Alfred på flyget fast han såg ganska konfunderad ut. Inte ett pip. Han passade på att ta en av dagens små power naps (för det var i stort sett det enda som blev när det gällde sömnen i dag - så fort han somnat var det dags för någon ny aktivitet). Amning vid start och landning och öronen verkade klara sig fint. Det var ett mindre Kingfisher propellerplan så flygningen tog ca. 1 tim, trots att det inte är så långt (ca 35 mil på land), och jag måste nog säga att inflygningen var lite för skakig för min smak.

När vi landat i Channai möttes vi av hettan och fukten. Jag har aldrig varit på en varmare plats. Det var som en bastu. 42 grader och en enorm luftfuktighet. Jag skall nog aldrig mer klaga på att det är varmt i Bangalore (fast det kommer jag såklart att göra ändå :). Svetten rann efter 10 meter och Alfred var sjöblöt när vi kom fram till bilen. Det blir väldiga kontraster mellan ute och den AC kylda bilen. Säkert inte nyttigt.
Efter ca 1 tim biltur i mycket mer organiserad trafik än i Bangalore var vi framme vid det lilla Svenska konsulatet. Så skönt att se den svenska flaggan. Genast kände man sig lite hemma.
Här poserar Alfred och Patrik med de hjälpsamma damerna på konsulatet och vårt svenska kungapar. Det gick smidigt med passansökan och vi var klara där på knappt 30 min.
Alldeles bredvid konsulatet låg ett Sheratonhotell där vi passade på att äta lunch.

Nu var Alfred ganska trött men det var skönt att sitta i knät en stund i den svala lokalen innan han somnade ganska utslagen på en soffa lagom till vår lunch kom in.

Efter lunchen blev det en timme på ett shoppingcenter innan det var dags att bege sig tillbaka till flygplatsen. Ett shoppingcenter var det enda tänkbara då man utgår från att där är luftkonditionerat, vilket det också var till viss del. I vissa av de mindre korridorerna verkade inte ACn fungera så där gick nästan inte att andas och i parkeringsgaraget kändes det som en riktig ångbastu. Där stod vi en bra stund och väntade på hissen och var nära att förgås.
Vi kände oss ganska uttittade där vi gick med lille Alfred i affärerna. Nästan alla vi passerade sa "Oh, so cute" och det känns ju lite kul, men samtidigt jobbigt med all uppmärksamhet. Någon, som dessutom höll på att prata i sin mobil, kom fram till Patrik och frågade "Excuse me, can I touch your baby" och så tog han på Alfreds fötter.
Efter ett tag tröttnade Alfred på den varma bärselen och ville ha mat och ingenstans fanns det att sitta. Det var bara att gå in i närmsta affär och be att få låna ett provrum. Det har jag gjort förut och det brukar gå bra, så även denna gång.
Tillbaka på flygplatsen blev det en ganska lång väntan då starten var försenad med 1 tim. Till slut kom vi iväg efter div strul - se nedan - och denna gång var det ett stort plan så vi hann knappt upp innan vi skulle ner igen - genom turbulenta åskmoln - till underbara 22 grader i Bangalore (pga kraftiga regn).
Ganska matta var vi tillbaka hemma igen efter 14 timmar.
I natt sov Alfred stenhårt och fick väckas för att äta. Nu har han sovit hela morgonen också. Han har lite att ta igen.
Nu till några av gårdagens flyg- och flygplatsbetraktelser:
  • Man kan undra varför en internationell flygplats i en stad som Chennai med flera miljoner invånare har riktigt äckliga toaletter. 3 hål-i-golvet toaletter och 2 vanliga på damernas på inrikes ankommande. I de båsen med vanliga toaletter existerade inte toalettpapper eller ens en toalettpappershållare. Den var borta sedan länge och kvar fanns enbart rostiga fästen. Golvet flödade av vatten från de äckliga små duscharna som man envisas med att använda här istället för toapapper. Duscharna låg dessutom på golvet och badade i det äckliga vattnet eftersom även dessa fästen var borta.

  • Skötrum - vad är det? Undantag på Bangalores moderna nya flygplats där allt är fräscht och välskyltat och jag tom anvisades ett renstädat toalettbås och sedan stod den leende damen med pappersservetter redo när jag tvättat händerna. I Chennai fick det bytas bajsblöja mitt bland passagerarna i vänthallen. Vad skall man annars göra?

  • Boarding - hur svårt kan det vara att läsa sitt platsnummer och sätta sig på rätt plats? Uppenbarligen tillräckligt svårt för att försena starten med ½ timma. Måste man byta platser och sitta tillsammans ett helt sällskap på en flygning som varar 45 min?

  • Mobiltelefoner måste tydligen sättas på i samma sekund som flygplanshjulen tar i marken. Tänk så plågsamt att inte vara nåbar i hela 40 minuter.

  • Lutade stolsryggar innan start. Vissa envisas alltid med att fälla stolsryggarna innan start OCH de blir givetvis alltid tillsagda att ta upp stolsryggen igen. Vad är vitsen?

  • Och så finns det de som sitter vid nödutgången och sätter sitt bagage framför sig på golvet och tror att det skall få stå kvar där trots tillsägelse.

Varför blir jag inte förvånad? För här råder många gånger mentaliteten "Bara JAG kommer först/får../blir../......."

9 kommentarer:

  1. Första regeln när man är utanför Europa, och i en del andra länder också. Så fort du ser toalettpapper - riv loss och stoppa på dig i fickor och väskor ända tills du skäms! Svårighet att hitta sin tydligt angivna plats, använda mobiler, luta stolsryggarna och blockera nödutgångarna är nog typiskt mänskligt, inte indiskt. kram från Ulla

    SvaraRadera
  2. Ojoj jag blev svettig av att bara läsa inlägget. Tur att allt gick bra i alla fall. Fick ni med er passet på en gång? Vi fock åka ner till New York för ansökan och fotografering och sedan, några veckor senare, hämta det på plats! Det fick alltså INTE skickas...suck.

    SvaraRadera
  3. Ulla - Jag brukar alltid ha med mig små pappersservetter för man får alltid utgå från att det inte finns. Vad det gäller den "mänskliga faktorn" så tycker jag att folk i så fall borde lära sig lite flygvett för det är irriterande! Kram

    Taina - Nej, inget pass med hem. Det utfärdas visst i Dehli. Det är ett provisoriskt pass som vi bara kan göra en resa på och det blir hem. Det riktiga passet får fixas i Sverige i sommar. Det som tar några dagar är att namnet skall registreras hos Skatteverket i Sverige och Alfred skall få ett samordningsnummer/provisoriskt personnummer. De kunde skicka passet med kurir sa de. Vi trodde att Patrik skulle behöva ta en vända till Chennai igen, men det verkar inte så som tur är. Vi hoppas på leverans om ett par veckor. Sedan skall vi till FRO......det muntra stället!

    SvaraRadera
  4. Vilka äventyr ni är med om! Helt underbart för en bisittare att läsa om, säkert inte lika upplyftande att uppleva ;-)

    ♥ Ylva

    SvaraRadera
  5. Ylva - Såhär i efterhand är man glad för alla hinder man tar sig över och det är många roliga upplevelser vi får vara med om. Även om det är lite ansträngande så lär man sig något nytt av allt vi går igenom. Det är dock en liten utmaning att ha en så liten bebis här. Omständigheterna i samhället gör att inte mycket liknar bebistiden med de andra två. Därför väljer jag ibland att vara hemma i huset där allt är bekant och lugnt istället för att ta mig ut med Alfred då vi blir utmattade båda två av dessa utflykter.
    ♥ Lena

    SvaraRadera
  6. Puh! Skönt att ha det gjort i alla fall. Fick ni passet med er eller måste ni dit och hämta det också?

    Fast jag tycker att flygpassagerare är lika odrägliga överallt. Inte minst i Sverige. Men hu för äckliga toaletter. Måste nog säga att jag är positivt förvånad här i landet, de allra flesta toaletter är väldigt fräscha, även på lite enklare ställen. Fast då har ju inte jag sett allt förstås ... I Bulgarien var det förfärligt, hoppas det är bättre i dag.

    Kram!

    SvaraRadera
  7. Lustigt att läsa om era flygäventyr, när bristen på flygtrafik är det ända som gäller i denna delen av världen. Vilken tur att Alfred har fått ett eget pass så han kan följa med hem till sommaren.
    /C

    SvaraRadera
  8. Marianne - Passet kommer med kurir om ett par veckor. Skönt att Patrik slipper åka och hämta det i den hettan (fast om han hade varit tvungen att åka hade han nog passat på med ett studiebesök på Royal Enfield, som har sin tillverkning av motorcyklar i Chennai). Kram och trevlig helg!

    C - Ja här finns inga askmoln, men många flyg till och från Europa har varit inställda. Patrik skulle haft besök från Sverige som fått ställas in. Han skulle också ha varit i Dehli nu i slutet av veckan men det fick också ställas in då folk inte kan ta sig dit. Tänk vad det ställer till. Hoppas askmolnet är long gone när det är dags för vår hemfärd. Visst är det tur att lilleman kan följa med då ;) Kram och trevlig helg. Skype i helgen?

    SvaraRadera
  9. Herre Gud så mycket ni får vara med om... Kommer kanske kännas konstigt att komma hem till Sverige. Fanny räknar ner:-) Ses snart!!! Kramar från fam Melin

    SvaraRadera